H-1106 Budapest, Keresztúri út 4/A - Tel.: 06/1-433-7190 Fax: 06/1-433-7191 - Zöld szám: 06/80-201-276 - E-mail: promobil@promobil.hu

Járásanalízis

Miért van szükség járásanalízisre?

A járásanalízisnek a mindennapok állapotfelmérésében, diagnosztizálásában és terápiák alkalmazásában hatalmas szerepe lehet.

Az egészséges ember járás közben kb. 0,8mp-ig, futás közben kb. 0,25mp-ig érintkezik a talajjal, a láb-csípő-törzs izomzat intenzív használatával.

A különböző mozgásszervi megbetegedésű embereknél a fentieken túl a járás fázisainak és azok szimmetriájának eltorzulása alapján következtetni lehet adott betegségekre és azok súlyosságára.

Ahhoz, hogy a mindennapi gyakorlatban egy szakorvos a járás normálistól eltérő / rendellenes funkcióját észrevegye, azt diagnosztizálja, összefüggéseket találjon egyéb testtájékok megbetegedéseivel, óriási gyakorlat, tapasztalat, nyugodt környezet és sok-sok egyéb, megfelelő körülmény szükséges. Ebben segíti a szakorvos munkáját és a kezelési protokollok kialakítását ez a biomechanikai adatok alapján diagnosztizáló objektív módszer.

Ugyanúgy feltétlen alkalmazható az eljárás az ortopédtechnikai ellátás során is, ahol a legegyszerűbbtől a legbonyolultabb lábortézisek szolgáltatásán túl a végtagprotetizálásban is kiváló eredménnyel hasznosítható, általa nyomon követhető a kiszolgált gyógyászati segédeszköz hatékonysága.

Járásanalízis videó

 

Milyen a járásanalízis technológiája?


A Promobil Zrt. a járásanalízis vizsgálatait egy erre a célra kifejlesztett informatikai rendszerrel végzi.

Ennek hardver részébe egy speciális futópad, egy kamera és egy számítógép tartozik, míg a speciális szoftver az egységek működését hangolja össze, futtatja le a vizsgálatot, s abból statisztikai elemzéseket készít.

A rendszer mérőfunkciója keretében távolság/idő/parciális erő, illetve nyomásérték adatokat rögzít, melyből az analízis során egyes paraméterek abszolút értékű, míg más paraméterek relatív értékű információt szolgáltatnak. A vizsgálat keretében objektív adatokat kapunk a járás alapparamétereiről (lépéshossz, lépéstávolság, járásszélesség, lépés ciklusideje), a járás egyes fázisainak különböző paramétereiről, a járás szimmetriájáról, illetve ezek maximum/minimum/átlagos statisztikai értékeiről.
A vizsgálat menete, értékelési szempontok

Az automatikus, illetve indikált adatrögzítést követően a speciális futópadon megfelelő sebességválasztás mellett adott számú lépéspárt kell megtenni a szükséges információk méréséhez, számításához.

A vizsgálat során a bal és a jobb lábra egyaránt az alábbi főbb információkat képezzük, melyek felhasználásával többletinformációt biztosítunk a szakorvos részére a helyes diagnózis és terápia megállapításában, illetve az ortopédtechnikai ellátás során szolgáltatandó ortézisek / protézisek helyes beállításában.

 

Mit mérünk?

 • az előláb hossztengelye és a járás iránya által bezárt szögek nagysága
 • lépéshossz/lépésidő/lépésszám/járási sebesség (az egyik végtag sarokütésétől a másik végtag sarokütéséig tartó szakasz)
 • lépésciklus/lépésciklus idő (a végtag sarokütésétől a következő sarokütéséig tartó szakasz)
 • lépésfázis elemzés
  • támasztó (támaszkodó) fázis
   • sarokütés/kétláb fázis/egyláb fázis/sarokemelés/lábujjemelés
  • lendítő (lengési) fázis
   • lábujjemelés (elrugaszkodás)/sarokütés
 • járásvonalak (sarok laterális oldalától halluxig)
 • járás szimmetria (pillangó – folyamatos járás közben a test függőleges súlyvonalának helyzete a bal és jobb láb terhelési vonalához képest) 

Kit várunk a Promobil Zrt. járásanalízis vizsgálatára?

Röviden, tömören: MINDENKIT! Életünk során az egyik legtöbbet használt testrészünk a láb. Annak elváltozásai / kezdődő elváltozásai fájdalmat, rossz közérzetet, kellemetlen perceket okozhatnak, melyek megelőzhetők, kezelhetők megfelelő terápia alkalmazásával, például szakmailag körültekintően és helyesen elkészített és szolgáltatott gyógyászati segédeszközzel. A terápia eredményességéről, illetve eredményes folyamatáról visszajelzést kaphatunk egy kontroll vizsgálat keretében. Kiemelt szerepe lehet az eljárásnak a gyermekek helyes járásképének, járásmódjának kialakításában.
Segítséget nyújt a nehézortopédiai termékek átadásakor az ügyfél számára legoptimálisabb beállítás biztosítása érdekében.
A vizsgálatot Réti Gergő ortopédiai műszerész munkatársunk végzi. A lehetséges vizsgálati időpontokról kérjük érdeklődjön az alábbi telefonszámok valamelyikén: 06/1-433-7190 vagy 06/30-988-2101.


 

Letölthető dokumentumok:

- Scheinworks katalógus
- 5 oldalas vizsgálati eredmény

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.