H-1106 Budapest, Keresztúri út 4/A - Tel.: 06/1-433-7190 Fax: 06/1-433-7191 - Zöld szám: 06/80-201-276 - E-mail: promobil@promobil.hu

Kinesio tape

Kinesio tape. Mire jó és hogyan működik?

 

A Kinesio tape (kinesio szalag) egy elasztikus, öntapadós anyag. Egy japán csontkovács és kineziológus, Kenzo Kase fejlesztette ki a ’70-es évek elején. Európában 2000-ben az olimpiai játékok, illetve 2002-ben a FIFA labdarúgó bajnokság kapcsán vált jól ismertté.

Léteznek olyan tape-ek, melyek tartalmaznak valamilyen kiegészítő anyagot (pl.: tourmaline), de a hagyományos, elasztikus tape-ek rugalmasságuk révén a felhelyezésük módja szerint támogatják a szervezet öngyógyító mechanizmusait, nem pedig valamilyen gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító hatóanyag segítségével.

A Kinesio tape 100% pamutból készül, a pamutszálak keresztmetszetében elasztikus polimer található, így elengedés után képes az eredeti hosszára zsugorodni. Hosszanti irányban saját méretének 140-160%-ára nyújtható. Súlya és vastagsága az emberi bőréhez hasonló, tapadását hőérzékeny orvosi ragasztó biztosítja. Légáteresztő és vízálló, a nap 24 órájában viselhető 5 napig. A klasszikus fixáló tapaszokkal ellentétben szabad mozgást tesz lehetővé.

 


Hatása sokrétű:

  • Izomműködés javítása
  • Keringési zavarok csökkentése
  • Fájdalomcsillapítás
  • Ízületi funkciók támogatása


A felhelyezés módjától függően a tapaszt nyújtás nélkül vagy bizonyos mértékben előnyújtott állapotban ragasztják fel. A védőfólia eltávolítása előtt fontos a precíz méretre vágás. A szalagcsíkok végét le kell kerekíteni, ezáltal elkerülhető a nem feszülő sarkok idő előtti leválása és a szalagvégek feltekeredése, így hosszabb ideig viselhető a tapasz. Felhelyezéskor a bőrnek száraznak és zsírmentesnek kell lennie.

Ismert mellékhatásai nincsenek a Kinesio tape viselésének, viszont mellőzni kell a használatát nyílt sebek, még meg nem gyógyult hegek, pikkelysömör, pergamenszerű bőr (Neurodermitis) vagy ismert akril-allergia esetén.

 

A színek hatását tudatosan vagy tudattalanul mindenki érzi. Egész másképp érezzük magunkat egy olyan szobában, ahol pirosak a falak, mint ahol kékek. Kinesio tape viselése esetén is így reagálunk. Ha a terapeuta egy fokozott tónusú izomzatra vagy egy gyulladt területre pink színű tapaszt helyez fel, a páciens rendkívül kellemetlenül fogja érezni magát, ezzel szemben a kék szín enyhíti a panaszait. Egy csökkent tónusú izomzatra vagy egy gyenge struktúrára a pink ösztönzőleg hat.


Bejelentkezni az alábbi telefonszámon lehetséges: 06/20-317-6022

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.