H-1106 Budapest, Keresztúri út 4/A - Tel.: 06/1-433-7190 Fax: 06/1-433-7191 - Zöld szám: 06/80-201-276 - E-mail: promobil@promobil.hu

Schroth terápia

Gerincferdülés? A leghatékonyabb módszer: a Schroth terápia!


A gerincferdülés a gerinc oldalirányú konvex-konkáv elhajlása. Rendkívül gyakori kórkép a fiatalok körében, melynek az esztétikai problémákon kívül súlyos szövődményei lehetnek. A csontos deformitás hatással lehet a belső szervekre és a mellkas változásán keresztül a légzés működésére is.

A gerincen egy vagy több görbület is kialakulhat, melyhez általában a csigolyák torziója is társul. A rotáció következtében a háti szakaszon bordapúp alakul ki, mely a mellkas deformálódásával jár. A bordapúpnak megfelelően ellentétes oldalon bordavölgy alakul ki.

A csontos struktúra megváltozása az izmok lefutásának, így azok működésének megváltozását vonja maga után. Ahhoz, hogy egy izom maximális izomerő kifejtésére legyen képes, az izom optimális hosszára van szükség. A konvex oldalon futó izmok megnyúlnak, míg a konkávon rövidülnek.

 

A Schroth terápia a leghatékonyabb módszer a gerincferdülés kezelésére és a légzésfunkció javítására, mivel ezt az aszimmetrikus betegséget aszimmetrikusan közelíti meg és három dimenzióban, az adott görbületnek megfelelően, egyénre szabottan korrigál. A módszer célja a növekedés befejeződéséig a görbület csökkentése és az izomegyensúly helyreállítása.

 

A módszer a törzset három fő blokkra osztja:

  • Medence-ágyéki gerinc
  • Mellkas-háti gerincszakasz
  • Vállöv-nyaki szakasz és fej

Fiziológiás körülmények között a három blokk szabályosan egymás felett helyezkedik el a frontális síkban. Gerincferdülés esetén egymáshoz képest ellentétes irányban mozdulnak el a térben az egyes blokkok, így a korrekcióknak is ellentétes irányúaknak kell lenniük.
A Schroth terápia során minden fennálló görbületet korrigálni kell alulról felfelé haladva a medence korrekt beállítására alapozva.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.